Sep 30 2019
Mogelijk meer sluipverkeer in Boschveld door proef op en rond de Onderwijsboulevard
De gemeente gaat de komende weken een proef doen met het afsluiten van de Onderwijsboulevard voor autoverkeer. De kans daarbij bestaat dat er extra sluipverkeer door Boschveld gaat rijden. Dat komt omdat net als water autoverkeer zich altijd een weg zoekt, en altijd de kortste.
Het gaat om een proef waarbij een gedeelte van de Onderwijsboulevard vanaf 22 oktober tot en met 19 december autovrij gemaakt wordt. Tegelijkertijd wordt er geëxperimenteerd met het voorkomen van sluipverkeer in het Paleiskwartier. Dat gebeurt door afwisselend de Hugo de Grootlaan en de Statenlaand op een punt af te sluiten: of in de termen van de gemeente: er wordt ‘een knip gemaakt’). Dit heeft tot gevolg dat het verkeer dat normaal door deze straten gaat ergens anders zijn heil zal gaan zoeken. Niemand verwacht er namelijk dat de automobilisten die hier normaal rijden tijdens de proef thuis blijven of met de fiets gaan.
Het meest denkelijk is dat een deel van het verkeer dat nu van de Hugo de Grootlaan (de straat achter het Paleis van Justitie) gebruikmaakt zich over de enige andere twee afritten van de voormalige Parallelweg (nu Nelson Mandelalaan/Magistratenlaan) zal verdelen. Vanaf de afslag op de Nelson Mandelaan kan het sluipverkeer vervolgens alleen via de Edisonstraat verder. Met name in de ochtend- en avondspits wordt deze route nu al druk gebruikt door niet-wijkgebonden verkeer.
Wie er denkt dat het verkeer naar de Zandzuigerstraat zal uitwijken (de volgende afslag) mag nu zijn vinger opsteken. Ook voor de Leeghwaterlaan is extra drukte te verwachten, maar daar zal minder last zijn omdat hier eenrichtingverkeer is: dat scheelt sowieso al de helft omdat verkeer vanaf de Onderwijsboulevard richting Van Lanschot niet is toegestaan.
Vooral voor mensen die aan of bij de Edisonstraat wonen kan het geen kwaad de ontwikkelingen goed in de gaten te houden en aan de bel te trekken. Ook de ‘s-Gravesandestraat en een deel van de Celsiustraat lopen kans extra verkeer te verwerken te krijgen. Uit het bericht dat de gemeente op de gemeentelijke website plaatste blijkt in geen enkel opzicht dat ook effecten van de proef op Onderwijsboulevard die verder reiken dan het Paleiskwartier in ogenschouw worden genomen, bijvoorbeeld die in Boschveld. En als de definitieve maatregelen genomen zijn is het over het algemeen moeilijk om ze terug te draaien.
Hieronder het complete bericht van de gemeente over de proef:
Verkeersproeven Onderwijsboulevard
We gaan twee verkeersproeven doen in de omgeving van de Onderwijsboulevard. Wethouder Ufuk Kâhya: “Deze twee proeven zijn het resultaat van een bijzondere samenwerking met verschillende groepen uit het Paleiskwartier. Het uitvoeren van de proeven helpen ons om te komen tot een veilige en groene Onderwijsboulevard”.
In de proefperiode is de Onderwijsboulevard dicht voor autoverkeer tussen de Kraaikampen en de Jonkerstraat. Deze verkeersluwe ruimte wordt gebruikt voor sociale activiteiten.
Om sluipverkeer te voorkomen wordt tijdens de proeven op 2 plekken een afsluiting geplaatst. Daardoor is er geen doorgaand verkeer mogelijk. Tijdens de eerste proef wordt deze knip gemaakt in de Hugo de Grootlaan aan de Onderwijsboulevardzijde. Tijdens de tweede proef ligt de knip in de Statenlaan.
Ook plaatsen we verkeerslichten op de kruising Hugo de Grootlaan – Magistratenlaan om te kijken of we daarmee de doorstroming kunnen verbeteren.
Planning
De proeven worden in de volgende periode gehouden:
- Onderwijsboulevard dicht, tussen Jonkerstraat en Kraaikampen + knip in de Hugo de Grootlaan Dinsdag 22 oktober tot en met donderdag 21 november
- Onderwijsboulevard dicht, tussen Jonkerstraat en Kraaikampen + knip in de Statenlaan Vrijdag 22 november tot en met donderdag 19 december 2019
Hierna verwijderen we alle maatregelen.
Testperiode
De proeven duren in totaal 8 weken. Deze periode gebruiken we om beide varianten te evalueren. We houden er rekening mee dat weggebruikers in de eerste weken altijd moeten wennen aan een gewijzigde verkeerssituatie.
Geen omleidingen
We passen bewust geen omleidingen toe. We willen zien hoe het verkeer zich aan de nieuwe situatie aanpast op eigen kracht.
Hinder
Ondanks dat de parkeergarages en- terreinen gewoon bereikbaar blijven, begrijpen we dat de testen invloed kunnen hebben op de bereikbaarheid. Voor de gemeente is het belangrijk om tijdens de proeven data te verzamelen. Daarbij hoort ook data over wat de gebruikers en de omgeving van de proeven vinden. Hiervoor komt er vanaf de eerste proef een digitale enquête beschikbaar.
Meer informatie
U kunt meer informatie vinden op: www.denbosch.nl/nl/projecten/spoorzone/living-lab
Op deze website komt ook een link naar de digitale enquête.
Comments Off